INAPOI LA ADFR

Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj Très Court – despre ediția 21

Făcând parte din sezonul Franța-România, FIFSM Tres Court se va desfășura între 7 și 16 iunie în 19 orașe din România și 22 de țări din lume.

Ajuns la cea de-a 21-a ediție, festivalul propune un format prin care selecția de peste două ore de scurtmetraje este proiectată cvasi-simultan în țările participante: Canada, Chile, China, Ecuador, Egipt, Estonia, Franța, Grecia, India, Irlanda, Italia, Martinica, Olanda, Noua Caledonie, Panama, Peru, România, Slovacia, Spania, Elveția, Togo, Turcia. România este țara cu cele mai multe orașe participante în cadrul festivalului, iar acestea vor fi: Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Dej, Iaşi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Piteşti, Râşnov, Sibiu, Sighișoara, Suceava, Târgu Mureş, Timişoara, Zalău.

Filmele participante variază de la animații, la documentare sau filme de ficțiune, de la filme profesionale, la cele filmate cu telefonul. Singura condiție este ca niciun film să nu depășească durata de 4 minute.

Festivalul este împărțit pe secțiuni, având o competiție internațională, unde peste 40 de filme concurează pentru premiul cel mare, și o competiție națională, Around the Très Courts Romania. Filmele competiției naționale sunt următoarele:

România (r. Hanna Budrala, Oana Moza, Adrian Cujba)

Satul etern (r. Vlad Alexandru)

Tentație (r. Laura Lăzărescu-Thois)

Dansul (r. Dan Ciupureanu)

Anina-Oravița (r. Sara Pongrac, Dragoș Mîndrilă)

Abordarea (r. Isa Balog)

America (r. George ve Gänæaard, Horia Cucută)

Omul Sport (r. Purosz Leonidasz)

Metamorfoza timpului (r. Nikifor Karina, Iakab-Chirca Stefania)

Cea de-a treia secțiune competițională este Paroles de femmes,unde publicul poate urmări producții de scurtmetraj care celebrează personajele feminine de pretutindeni.

Cu ocazia celebrării sezonului Franța-România, ediția de anul acesta găzduiește o selecție de 20 de scurtmetraje franceze, iar copiii („de la 6 la 106 ani”) se pot bucura în cadrul secțiunii Selecția Familială de cele mai inventive (și scurte) filme de animație.

Pe lângă premiile obișnuite pentru competiția internațională și cea națională, Organizaţia Internaţională a Francofoniei va acorda un premiu special pentru un film românesc care promovează limba franceză sau abordează teme legate de diversitate, drepturile omului, probleme sociale; de asemenea, în cadrul competiției Paroles de femmes se va oferi Premiul pentru drepturile femeilor.


Festivalul Internaţional de Foarte ScurtMetraj Très Court are loc între 7 și 16 iunie 2019, în 19 orașe ale țării și 22 de țări din lume.

În București, festivalul va avea loc între 7 și 9 iunie, la Cinema Elvire Popesco. Pentru a descoperi programul complet din orașul vostru, consultați site-ul festivalului.

FIFSM Très Court este gata să se extindă în și mai multe orașe din țară. Dacă reprezentați o instituție cultural sau o asociație și doriți ca festivalul să ajungă în orașul dumneavoastră, organizatorii vă pot pune la dispoziție selecții de filme și instrumente de comunicare și promovare. Pentru mai multe detalii, accesați pagina FIFSM Très Court.

Un articol de Melissa Antonescu

Traducere de AndreeaToader

Ultimele Stiri
Abonează-te la Newsletter
Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din industria de film românesc, atunci te invităm să te abonezi la Newsletter-ul ADFR. Abonându-te la newsletter ești de acord să îți procesăm datele în concordanță cu Politica de Confidențialitate. Mai multe informații despre aceste practici pot fi găsite pe pagina Politicii de Confidențialitate. Îți poți modifica acordul oricând apăsând link-ul de dezabonare de la finalul oricărui email trimis de noi sau contactându-ne la office@romfilmdevelopment.org.