INAPOI LA ADFR

Cursuri de film pentru adolescenți la MARe

Toți adolescenții curioși și pasionați de film sunt așteptați la Muzeul de Artă Recentă, începând cu 8 mai, să învețe să vadă filmul altfel în cadrul cursului Filmul tău / Ecran MARe.

Cursul nu este despre tehnica video, ci despre cum ia naștere un film, prin poveste, documentare, relatare. Este format din opt ședințe, fiecare de câte 90 de minute. În cadrul acestor ședințe, cursanții vor atinge șase teme diverse, alcătuind o bază de elemente esențiale pentru lucrul cu imaginea dinamică:

  • filmul non-narativ: stabilirea unor legături între elemente aparent contrastante
  • filmul documentar: relatarea unei întâmplări prin cadre ale unor detalii, coloană sonoră, montaj
  • interviul: un interviu real sau înscenat
  • mocumentary: un reportaj fals despre o situație reală sau inventată
  • filmul experimental: explorarea posibilităților camerei video dincolo de convențiile impuse în mod obișnuit
  • animația stopmotion: un tip de animație realizat din imagini

În cadrul cursului, se poate filma cu telefonul mobil sau camera video și nu există restricții în ce privește postprocesarea, fiecare participant își poate alege programul dorit. Pe lângă exercițiile practice, vor avea loc sesiuni de analiză și evaluare, precum și vizionarea unor exemple.

Filmul tău / ecran MARe reprezintă o oportunitate pentru adolescenți să învețe secretele unui mediu nou, exprimându-se liber, experimentând fără teama de greșeală, îmbinând propria personalitate cu ideea pe care vor să o transmită publicului. Sub îndrumarea Regelui Ionescu (Cristian Ionescu), participanții își vor putea dezvolta un stil propriu prin care să se poată folosi pe viitor de imaginea în mișcarea, atât de prezentă astăzi, când ne lovim de videouri la tot pasul și totuși, încă atât de puțin înțeleasă.

Regele Ionescu este unul dintre artiștii vizuali reprezentativi pentru scena de artă contemporană română. Explorează limitele noile media prin lucrările și experimentele sale care conțin imagine statică și dinamică, text, programare digitală. În 2009 a absolvit Universitatea Națională de Artă, la secția Fotografie și Imagine Dinamică. Lucrările sale au fost expuse la San Francisco, Strassbourg, Saint-Etienne, Düsseldorf, iar filmul său, „Portretul – Documentar”, se află în colecția permanentă MARe.


Categoria de vârstă pentru cursul Filmul tău / Ecran MARe este 13-17 ani, ședințele vor avea loc miercuri și vineri, între 8-31 mai și se vor desfășura la Auditoriumul Muzeului de Artă Recentă.

Prețul este de 490 lei, iar înscrierile se pot face la gift.shop@mare.ro. Pentru mai multe detalii accesați pagina de Facebook MARe.

Un articol de Melissa Antonescu

Traducere de Andreea Toader

Ultimele Stiri
Abonează-te la Newsletter
Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din industria de film românesc, atunci te invităm să te abonezi la Newsletter-ul ADFR. Abonându-te la newsletter ești de acord să îți procesăm datele în concordanță cu Politica de Confidențialitate. Mai multe informații despre aceste practici pot fi găsite pe pagina Politicii de Confidențialitate. Îți poți modifica acordul oricând apăsând link-ul de dezabonare de la finalul oricărui email trimis de noi sau contactându-ne la office@romfilmdevelopment.org.