INAPOI LA ADFR

Cristian Mungiu, nominalizat la premiile CÉSAR 2017

Filmul “Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, a fost nominalizat pentru Premiile César 2017, în categoria “Cel mai bun film străin”, potrivit site-ului administrat de Académie des Arts et Techniques du Cinéma, instituția care oferă aceste distincții. Premiile César sunt considerate a fi echivalentul francez al Oscarurilor și este pentru prima oară când un film românesc este nominalizat la categoria “film străin” în cadrul unei mari competiții cinematografice naționale.

Lungmetrajul îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni și Maria Drăguș și redă problemele și îngrijorările unui părinte în contextul societății românești de astăzi.

Filmul “Bacalaureat” a avut premiera în luna mai a anului 2016, în cadrul competiției oficiale a Festivalului de Film de la Cannes, de unde Cristian Mungiu s-a întors cu premiul pentru cel mai bun regizor. Aceasta a fost cea de-a treia participare a regizorului în cadrul competiției de la Cannes. În 2012 lungmetrajul “După Dealuri” a primit premiul pentru scenariu și interpretare feminină, iar în 2007 “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” a fost recompensat cu marele trofeu Palme d’Or.

Recent, „Bacalaureat” a mai primit nominalizările pentru “cel mai bun scenariu” și “regizorul european al anului 2016” la premiile Academiei de Film Europene (EFA).

Pelicula va concura în cadrul Premiilor César la categoria “film străin” împreună cu:

  • Aquarius, Portugalia
  • La Fille Inconnue, Belgia
  • Juste la fin du monde, Canada
  • Manchester by the sea, SUA
  • I, Daniel Blake, Marea Britanie
  • Toni Erdmann, Germania, România

Lungmetrajul “Toni Erdmann” este regizat de Maren Ade și este o co-producție cu participare românească. Filmul a fost nominalizat recent și pentru premiile Oscar 2017, tot la categoria “film străin”, Ada Solomon devenind astfel primul producător român în competiție pentru un Oscar.

Cea de-a 42-a gală de decernare a premiilor César va avea loc la Paris pe 24 februarie.

 

un articol de Romina Banu

Ultimele Stiri
Abonează-te la Newsletter
Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din industria de film românesc, atunci te invităm să te abonezi la Newsletter-ul ADFR. Abonându-te la newsletter ești de acord să îți procesăm datele în concordanță cu Politica de Confidențialitate. Mai multe informații despre aceste practici pot fi găsite pe pagina Politicii de Confidențialitate. Îți poți modifica acordul oricând apăsând link-ul de dezabonare de la finalul oricărui email trimis de noi sau contactându-ne la office@romfilmdevelopment.org.