Ce vedem anul acesta la Festivalul Anonimul?

5 august, 2019

Festivalul Internațional de Film Independent „Anonimul” începe astăzi cu deschiderea celei de-a 15-a ediții. Iată câteva recomandări #FilmsInFrame pe care le puteți vedea anul acesta la festival.

Ediția 2019 a festivalului Anonimul se deschide cu The Dead Don’t Die. Jim Jarmusch își îndreaptă atenția către horror cu acest film, adaptându-l, desigur, stilului său deja consacrat. Când zombii încep să se ridice din morminte, groaza e înlocuită de un deadpan extrem al personajelor și zombii stârnesc când groază, când un umor negru, provocator și căruia este greu să îi reziști.

Printre filmele românești se numără La Gomera, de Corneliu Porumboiu. Un film de acțiune, care va avea premiera oficială în septembrie și a reușit deja să adune 5 nominalizări internaționale, inclusiv pentru Palme d’Or la Cannes. Peter Bradshaw spune pentru The Guardian despre La Gomera: „Porumboiu ne dă o intrigă înnodată, încurcată, care totuși rămâne închegat, păstrând o juxtapunere amuzantă a unui București înnorat și ploios cu o Gomera însorită. […] Un produs de divertisment elegant și stilizat.”

Un alt film românesc de neratat este Alice T., al regizorului Radu Munteanu (Hârtia va fi albastră). Alice Tarpan are 16 ani și viața ei se împarte între problemele de la școală, faptul că a rămas gravidă, dar nu cunoaște cu siguranță tatăl și, cel mai rău, că mama sa adoptivă cunoaște toate aceste lucruri. Conflictul dintre părinți și adolescenți atinge aici un apogeu, caracterele puternice ale mamei și ale fetei provoacă explozii de nervi și reproșuri. Ca orice mamă, însă, și mama lui Alice este gata să se repeadă la oricine îi aduce reproșuri fiicei sale. Dar Alice T. nu vorbește doar despre conflictele dintre generații, ci și despre vulnerabilitate și curajul de a-ți expune defectele în fața celuilalt.

Monștri (r. Marius Olteanu) prezintă o altfel de intrigă familială, între Dana și Arthur, doi soți care sunt iubiți de cei din jur când sunt împreună, dar disprețuiți când sunt singuri. Într-o perioadă de 24 de ore, filmul ne poartă printr-o serie de momente intense din viața celor doi, în care ei trebuie să ia o decizie care, indiferent de rezultat, le va schimba viața.

Din secțiunea de scurtmetraje amintim de:

Patul lui Procust (r. Andrian Împărățel), proaspăt câștigător la Filmul de Piatra, ce are ca subiect interacțiunea dintre doi cunoscuți vechi, Dan și Ștefan, iar ce începe ca o aparentă cale de a scăpa pe moment de responsabilități din partea lui Dan, se transformă în ceva mai intens.

Paul Mureșan revine cu o nouă animație surprinzătoare, Ceva, care vorbește despre temeri și ce se întâmplă cu ele când încercăm să le evităm.

În competiția internațională de scurtmetraje găsim filme precum :

Bestia (r. Filippo Meneghetti), unde un păstor bătrân și aproape orb trebuie să îi convingă pe săteni să îl ajute să își recupereze nepotul dintr-o pădure despre care se crede că este bântuită.

Iar în Vara și Restul (r. Sven Bresser) aflăm povestea lui Marc Antoine și Mickael, care se află în momentul în care trebuie să își decidă planurile pentru viitor, doar că Marc Antoine încă este nesigur pe deciziile sale.

Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.