INAPOI LA ADFR

Astra Film Festival 2017 – lista completa a castigatorilor

Premiile celei de-a XXIV-a ediție Astra Film Festival au fost decernate sâmbătă, 21 octombrie, la Sala Thalia din Sibiu

Anul acesta, ediția cu numărul 24 Astra Film Festival a avut loc între 16-22 octombrie, la Sibiu. 57 de filme au fost incluse în cele cinci secțiuni competiționale: International, Europa Centrală și de Est, România, Scurt-metraj și DocSchool. Filmele din competiția Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 13 specialiști din industria cinematografică internațională: Peter Biella, Vassilis Economou, Leonard Kamerling, Artchil Khetagouri, Réka Lemhényi, Ionuţ Mareş, Bill Nichols, Kumjana Novakova, Christophe Postic, Alina Predescu, Ada Solomon, Michael Stewart și Corina Șuteu.

Lista completă a premiilor:

„Libera Nos e un film complex, care ocolește senzaționalul și relevă straturi succesive ale sistemului complicat de relații dintre Biserica Catolică, posedare diavolească, credință și exorcism. Cu profund respect pentru posedați și tămăduitori deopotrivă, filmul ne îndeamnă să medităm asupra modurilor de a coexista cu forțele întunecate care există în fiecare dintre noi.” (motivația juriului)

„Premiul pentru cel mai bun documentar din competiția Romania se acordă unui film a cărui structură inovatoare forțează limitele cinema-ului documentar. Istoria devine dureros de personală, evenimente publice sunt relatate de vocea victimei care nu are puterea să le influențeze, iar publicul e pus în situația de a extrage semnificația fiecărei secvențe de imagine statică și sunet montate în contratimp. Țara Moartă de Radu Jude transformă momentul tragic al persecuției evreilor din România într-o experiență prezdentă, spusă la persoana întâi.” (motivația juriului)

  • Premiul pentru cea mai bună cercetare într-un film documentar din secțiunea România: Muzică de petrecere/Shindy music (r. Andrei-Nicolae Teodorescu) & Phoenixxx (r. Mihail Gavril Dragolea)
  • Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc – Best DocSchool Award: Educație/Education (r. Emi Buchwald)

„Precum stropi de apă cu reflexii infinite, cadrul se lărgește de la micro-cosmosul fețelor de copii către perspectiva mai largă ale căminelor și părinților, ajungând să cuprindă o lume întreagă. Camera se mișcă circular, aducând privitorul mai aproape, reduce distanța pentru a surprinde copiii adânciți în studiu și se îndepărtează odată cu înțelegerea universului poetic.” (motivația juriului)

  • Premiul pentru cea mai bună regie într-un documentar studențesc: Cowboy de oraș/Urban Cowboys (r. Pawel Ziemilski)
  • Cel mai bun documentar scurtmetraj: Întoarcerea acasă/Homecoming (r. Noam Sobovi)
  • Premiul de excelență: cineastului Iosif Demian pentru nebunia de a fi făcut ceva deosebit în cinematografia românească și dincolo de granițele ei.

un articol de Romina Banu

Ultimele Stiri
Abonează-te la Newsletter
Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din industria de film românesc, atunci te invităm să te abonezi la Newsletter-ul ADFR. Abonându-te la newsletter ești de acord să îți procesăm datele în concordanță cu Politica de Confidențialitate. Mai multe informații despre aceste practici pot fi găsite pe pagina Politicii de Confidențialitate. Îți poți modifica acordul oricând apăsând link-ul de dezabonare de la finalul oricărui email trimis de noi sau contactându-ne la office@romfilmdevelopment.org.