INAPOI LA ADFR

American Independent Film Festival – despre editia a doua

Ajuns la cea de-a doua ediție, American Independent Film Festival este singurul festival din România dedicat cinematografiei independente americane și își propune să familiarizeze cinefilii români cu filme americane narative relizate în tradiţia marilor autori americani ai anilor ‘70 și ‘80. Primăvara aceasta ne reîntâlnim cu festivalul în perioada 27 aprilie și 3 mai

După o primă ediție de succes în septembrie 2017, care i-a avut ca invitați speciali pe actorii Ethan Hawke, Joaquin Phoenix și John C. Reilly, American Independent Film Festival revine în cinematografele din București în perioada 27 aprilie și 3 mai.

De data aceasta îl vom avea în fața noastră pe scenă pe Sebastian Stan, cel mai popular actor român care a reușit să se impună în industria americană de film. Probabil vi-l amintiți din serialul Gossip Girl sau din rolurile sale în The Martian, Black Swan și Captain America. Cea mai recentă producție ce îl are în rol principal este, însă, I, Tonya.

„I, Tonya”, bazat pe o serie de întâmplări reale ce spun povestea patinatoarei Tonya Harding, va fi unul din filmele ce vor deschide American Independent Film Festival. Filmul a fost răsplătit cu un premiu Oscar, un premiu BAFTA și un premiu la Globurile de Aur 2018, toate pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Allison Janney). Pe lângă aceste premii, filmul a mai avut alte 2 nominalizări la Oscar, 2 nominalizări la Globul de Aur și 4 nominalizări BAFTA.

Filmul va putea fi văzut vineri, 27 aprilie, la 20:30, la Cinema PRO și va fi urmat de o sesiune de Q&A cu actorul Sebastian Stan.

La această ediție, festivalul pune accentul și pe filme remarcabile realizate de regizoare de excepție, precum Chloé Zhao (The Rider) și Kelly Reichardt (Certain Women). Spre deosebire de producțiile clasice americane cu supereroi, aceste două filme prezintă povești profunde, pline de empatie.

Spre marea bucurie a publicului, la această ediție American Independent Film Festival ne vom întâlni și cu filmul de Oscar Lady Bird. Lungmetrajul de debut al Gretei Gerwig, câștigător a două Globuri de aur și nominalizat la cinci premii Oscar, va fi proiectat în premieră în România în cadrul festivalului. Lady Bird aduce în fața publicului una dintre cele mai bogate și complexe povești mamă-fiică într-un coming of age plin de emoție.

Filmul va putea fi văzut vineri, 27 aprilie, de la 18:00, la Cinema PRO.

Pe lângă toate acestea, festivalul va avea în program și o retrospectivă John Cassavetes, cea mai emblematică figură a cinematografului independent american. Vor fi proiectate cinci dintre filmele acestuia: „Shadows” (1959), „Faces” (1968), „A Woman Under the Influence” (1974), „The Killing of a Chinese Bookie” (1976) și „Gloria” (1980). Filmele vor fi introduse de cineaști sau critici de cinema, printre care Cristian Tudor Popescu, Ionuț Mareș, Christian Ferenc-Flatz și Andrei Tănăsescu.

Proiecțiile din cadrul retrospectivei John Cassavetes vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului iar intrarea va fi liberă.

Din programul AIFF vor face parte și „Wonderstruck” în regia lui Todd Haynes, comedia indie „An Evening with Beverly Luff Linn” în regia britanicului Jim Hosking, „Golden Exits” (Alex Ross Perry), „Menashe”, în regia lui  Joshua Z Weinstein și altele.


AIFF va avea loc între 27 aprilie și 3 mai. Bilete pot fi găsite aici. Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul American Independent Film Festival.

Un articol de Romina Banu

 

Ultimele Stiri
Abonează-te la Newsletter
Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din industria de film românesc, atunci te invităm să te abonezi la Newsletter-ul ADFR. Abonându-te la newsletter ești de acord să îți procesăm datele în concordanță cu Politica de Confidențialitate. Mai multe informații despre aceste practici pot fi găsite pe pagina Politicii de Confidențialitate. Îți poți modifica acordul oricând apăsând link-ul de dezabonare de la finalul oricărui email trimis de noi sau contactându-ne la office@romfilmdevelopment.org.