#filmedeweekend: recomandari pentru 13-15 aprilie

12 2018

Acum că primăvara a venit cu adevărat, sunt sigură că nimeni nu mai are chef să stea în casă. De aceea vă propunem cel puțin o seară de ieșit la cinematograf weekend-ul acesta, unde vom găsi două filme în premieră națională și un festival de film mult-așteptat de cei ce îndrăgesc acest gen: Bucharest Fashion Film Festival. Dacă, totuși, preferați să vă petreceți sfârșitul de săptămână relaxându-vă acasă, nu vă faceți griji – avem trei filme românești din care puteți alege.

  1. România neîmblânzită (r. Tom Barton-Humphreys; documentar). În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent. Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. „România neîmblânzită” (cu Victor Rebengiuc) este un documentar unic despre natură, ce ne va arăta toate aceste povești.

Filmul are premiera în România vineri, 13 aprilie și poate fi văzut la Movieplex Cinema, Grand Cinema & More și Happy Cinema pe toată perioada acestui weekend.

  1. Loving Vincent / Cu drag, Van Gogh (r. Hugh Welchman, Dorota Kobiela; animație). Loving Vincent prezintă viaţa şi moartea controversată a lui Vincent van Gogh printr-o animaţie desprinsă din picturile lui şi populată cu personajele desenate de el. Intriga prinde viaţă prin interviuri cu personaje apropiate de Vincent şi prin reconstruirea dramatică a unor evenimente care au dus la moartea pictorului. Filmul a primit premiul Academiei Europene de Film pentru cea mai bună animație în 2017 și a fost nominalizat la Oscar 2018, Globul de Aur 2018 și BAFTA 2018 tot pentru cea mai bună animație a anului.

Așa cum v-am obișnuit, avem și trei fun facts despre această animație cel puțin specială:

  • Loving Vincent este primul lungmetraj de animație pictat în totalitate.
  • Fiecare din cele 65.000 de cadre din film este o pictură în ulei pe pânză, realizată în același stil ca cel al lui Van Gogh de către o echipă formată din 100 de pictori.
  • Mai mult de 60% din artiștii care au lucrat la acest film sunt femei.

Loving Vincent va avea premiera în România tot vineri, 13 aprilie și poate fi văzut pe parcursul acestui weekend la Grand Cinema & More și Happy Cinema.

  1. Westwood: Punk, Icon, Activist (r. Lorna Tucker; documentar). Acesta este primul documentar ce spune povestea remarcabilă a lui Viviene Westwood. Documentarul a avut premiera la festivalul de film Sundance și îmbină imagini de arhivă cu interviuri cu Vivienne și colaboratorii săi. Punlicul este ghidat într-o incursiune în viața și cariera acestui personaj cultural singular, începând cu copilăria și trecând prin prezentări subversive pe catwalk-urile din Milano și Paris, proteste împotriva patriarhatului, misiuni în Arctic alături de Greenpeace sau dileme principiile care stau la baza brandului său în contextul consumerismului.

Filmul poate fi văzut în închiderea Bucharest Fashion Film Festival, duminică, 15 aprilie, de la ora 20:30, la cinema Elvire Popesco. Biletele sunt disponibile aici.

Recomandările noastre pentru acasă:

  1. Acasă la tata (r. Andrei Cohn; dramă) – Ca de fiecare dată, pentru recomandări de filme românești ce pot fi văzute din confortul propriei locuințe, apelăm la prietenii noștri de la Cinepub. Robert este un tânăr scriitor care trece printr-un moment de criză. Pentru prima dată de la moartea mamei lui decide să se întoarcă în satul natal. Petrece 24 de ore în care își reîntâlnește, după mulți ani, tatăl, prietenul cel mai bun din copilărie și iubita din adolescență. 24 de ore în care toate aceste relații sunt puse sub semnul întrebării.

Filmul poate fi văzut gratuit pe Cinepub – aici.

  1. Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (r. Emanuel Pârvu; dramă). Filmul spune povestea lui Doru, un tăietor de lemne rămas văduv de o săptămână. Doru știe că va trebui să o ducă înapoi la orfelinat pe Meda, fetița pe care au avut-o timp de opt ani în asistență maternală. Ca să o păstreze pe Meda acasă și să poată depune el dosarul pentru asistență maternală, Doru trebuie să facă rost de bani. O poveste despre situații dificile și decizii.

Filmul poate fi văzut pe Cinemax 2 și Cinemax 2 HD în acest weekend sâmbătă, 14 aprilie, la 21:30 și în reluare duminică, 15 aprilie, la 10:20.

Puteți citi un interviu cu regizorul Emanuel Pârvu despre Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor pentru ADFR – aici.

  1. La drum cu tata (r. Anca Miruna Lăzărescu; comedie, dramă). Arad, 1968: Frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflăm însă în anul 1968, iar ei întâlnesc în calea lor spre destinatie tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga.

Filmul poate fi văzut pe Cinemax 2 și Cinemax 2 HD în acest weekend sâmbătă, 14 aprilie, la 22:55 și în reluare duminică, 15 aprilie, la 14:40.

Puteți citi un interviu cu regizoarea Anca Miruna Lăzărescu despre „La drum cu tata” pentru ADFR – aici.

Fotograf și redactor, a co-fondat Dissolved Magazine alături de Melissa. La Films in Frame adună recomandări de filme și seriale pentru weekend-uri liniștite și prezintă proiecte interesante din lumea filmului. Îi place să călătorească, să stea cu pisicile și să doarmă.